A dokumentum pdf formátumban letölthető a következő címről.

KOLPING NAGYVÁTHY JÁNOS TECHNIKUM, SZAKGIMNÁZIUM,
SZAKKÉPZŐ ISKOLA és KOLLÉGIUM

INTÉZKEDÉSI TERVE - módosítva 2020. szeptember 21-én -

A 2020/2021. TANÉVBEN A KÖZNEVELÉSI INTÉZMÉNYEKBEN

A JÁRVÁNYÜGYI KÉSZENLÉT IDEJÉN ALKALMAZANDÓ
ELJÁRÁSRENDRŐL

A köznevelésben tanuló gyermekek és a munkájukat végző pedagógusok közvetve több millió állampolgárral vannak napi szintű kapcsolatban. Ezért az esetükben különösen fontos a koronavírus elleni védekezés minél hatékonyabb megszervezése. A fenti feladatok eredményes végrehajtása céljából, a Nemzeti Népegészségügyi Központtal és az Operatív Törzzsel együttműködve, az alábbi intézkedési tervben foglaltuk össze a szükséges intézkedéseket.

Jelen intézkedési terv (protokoll) 2020. augusztus 27-től módosításig vagy visszavonásig marad érvényben.

1. FELKÉSZÜLÉS A NEVELÉSI ÉVRE, TANÉVKEZDÉSRE

• Intézményünkben alapos fertőtlenítő takarítást végzünk.

2. AZ INTÉZMÉNYEK LÁTOGATÁSA, RENDEZVÉNYEK, KIRÁNDULÁSOK

• Intézményünket kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató gyermek, tanuló látogathatja. Az oktatásban és nevelésben, illetve az intézmények működtetésében csak egészséges és tünetmentes dolgozó vehet részt. Tájékoztatjuk a szülőket arról, hogy amennyiben gyermeküknél tüneteket észlelnek, a NNK aktuális (https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/567-eljarasrend-a-2020-evben-azonositott-uj-koronavirussal-kapcsolatban) eljárásrendje alapján gondoskodjanak orvosi vizsgálatról. A szülő köteles az iskolát értesíteni, ha a gyermeknél koronavírus-gyanú vagy igazolt fertőzés van.

A szülő köteles az iskolát értesíteni, ha a gyermeknél koronavírus-gyanú vagy igazolt fertőzés van – az iskolának jelentési kötelessége van az NSZFH és ÁNTSZ felé e-mailben, haladéktalanul az igazolt fertőzésekről. (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. )

• Intézményünkbe érkezéskor a 9- 14. évfolyamok tanulói a főbejáraton keresztül juthatnak be az épületbe lázmérés után. A lázmérés heti 1x teljes körű, fertőzésgyanú esetén egyedi.

• A 463/2020. (IX.18.) Kormányrendelet A járványügyi készültségi időszak védelmi intézedéseiről 4.§ alapján 2020. október 1-től

• Az intézmény területére MINDEN nagykorú és kiskorú személy (dolgozó, tanuló, látogató) CSAK LÁZMÉRÉS után léphet be, ha a testhőmérséklete nem haladja meg az országos tisztifőorvos által meghatározott mértéket. A lázmérés teljes körű és kötelező!

• Kiskorú tanulónál a fertőzésgyanú esetén egyedi lázmérést végzünk, a gyermeket elkülönítjük, s azonnal értesíteni kell a szülőt/gondviselőt a diák állapotáról és hazaszállítását kell a szülőnek megoldania.

• A tanítási órákon, foglalkozásokon a maszk viselése lehetséges, de nem kötelező.

• A közösségi terekben lehetőség szerint annyi gyermek, tanuló tartózkodhat, hogy betartható legyen a 1,5 méteres védőtávolság. Amennyiben a védőtávolság nem tartható be a közösségi tereken az ott tartózkodás idején javasolt a szájat és orrot eltakaró maszk viselése. Jó idő esetén az udvaron kell tartózkodni szünetekben.

• A tantermi oktatás során az osztályok keveredését – amennyiben ez lehetséges – elkerüljük. Az osztályok váltása között a tantermekben lehetőségeinkhez mérten felületfertőtlenítést végzünk.

• A testnevelés órákat az időjárás függvényében szabad téren tartjuk.

• A mosdókban és az öltözőkben a csoportosulás elkerülése érdekében az osztályok szigorú szétválasztására törekszünk.

• A szülői értekezleteket csak a járványügyi előírások betartása mellett tartjuk meg. Amennyiben lehetséges a szükséges információk e-mailben, a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszerben (KRÉTA) vagy az alkalmazott egyéb intézményi adminisztrációs rendszerben küldött üzenetekkel is eljuttathatók a szülőkhöz. https://kolpingcsurgo.e-kreta.hu/Adminisztracio/Login

3. KÜLFÖLDRŐL HAZAÉRKEZŐ TANULÓKRA VONATKOZÓ SZABÁLYOK

Amennyiben a tanuló sárga, illetve piros besorolású országból érkezik haza, a határátlépéskor házi karanténban tartózkodásra kötelezik a negatív teszteredményekig az iskola előzetes egyeztetés szerint online oktatást biztosít számára.

4. KOLLÉGIUMI ELHELYEZÉSRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK

A csurgói székhelyintézmény diákjai a Kaposvári Tankerület fenntartásában levő kollégiumban érintettek. Intézményvezető Horváth István. A csurgói kollégium szabályzását megismertük, együttműködünk a fenntartóval és a kollégiumvezetéssel. Kapcsolattartás folyamatos a diákok érdekében.

A nagybajomi kollégiumba kizárólag egészséges, új típusú koronavírus megbetegedés tüneteit nem mutató, magát egészségesnek érző személy költözhet be. A beköltözésnél a tünetek esetleges meglétéről ki kérdezzük a tanulókat egy kérdő ív segítségével majd testhőmérséklet ellenőrzésére kerül sor.

A kollégiumba lakók figyelmét felhívjuk, hogy ha bármilyen betegségre utaló panaszuk van, azonnal jelezzék a nevelőtanárnak. A nevelőtanár naponta kikérdezi (szóban) a tanulókat egészségi állapotukról és panaszok esetén testhőmérsékletet mér, amit eltérés esetén dokumentál. A koronavírusos megbetegedés tüneteit mutató személyt azonnal elkülöníti a beteg szobában.

Az elhelyezés során törekszünk arra, hogy a az azonos órákat látogató tanulók kerüljenek 1-1- kollégiumi szobába.

A szobákban a létszámot úgy igyekezünk kialakítani, hogy a higiénés szabályok betarthatók legyenek. A közös használatú helységekben, így a konyhában, a fürdő- és illemhelyiségekben is térben és időben lehetőség szerint betartatjuk bentlakókkal a távolságtatás szabályait.

A közös használatú helyiségeket fokozattan takarítjuk és rendszeresen fertőtlenítjük. A közösségi helyeknél virucid hatású kéz-fertőtlenítőszereket helyezünk el és ennek használatára nagy figyelmet fordítunk.

Fertőzés gyanú esetén azonnali elkülönítést alkalmazunk és ezzel párhuzamosa az NNK honlapján elérhető általános eljárásrend alapján intézkedünk.

5. EGÉSZSÉGÜGYI SZEMPONTBÓL BIZTONSÁGOS KÖRNYEZET KIALAKÍTÁSA

• Az intézményünk bejáratainál vírusölő hatású kézfertőtlenítőt biztosítunk, annak használatára felhívjuk a figyelmet. A belső üvegajtón belülre csak az iskola tanulói és alkalmazottai léphetnek be. Az intézménybe érkezéskor, étkezések előtt és után minden tanuló és minden alkalmazott alaposan mosson kezet vagy fertőtlenítse a kezét.

• A szociális helységekben biztosítjuk a szappanos kézmosási lehetőséget. Kéztörlésre papírtörlőt biztosítunk.

• A személyi higiéné alapvető szabályairól a tanulók kapnak részletes, az adott korosztálynak megfelelő szintű tájékoztatást az osztályfőnököktől. Felhívjuk a szülők figyelmét, hogy a gyermekeiket emlékeztessék az úgynevezett köhögési etikettre: papír zsebkendő használata köhögéskor, tüsszentéskor, majd a használt zsebkendő szemetes kukába dobása és alapos kézmosás, esetleg kézfertőtlenítés.

• Zárt térben a kórokozók koncentrációjának csökkentése érdekében kiemelt figyelmet fordítunk a folyamatos vagy rendszeres, fokozott intenzitású természetes szellőztetésre.

• Az iskolában használt játékok, sporteszközök felületét rendszeresen fertőtlenítjük.

• Az intézménybe idegenek, vendégek belépése csak eseti engedély alapján, az intézményi szabályok betartásával lehetséges a járványhelyzetben.

6. ÉTKEZTETÉSRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK

• Fokozottan ügyelünk az étkezés helyszínének tisztaságára, a rendszeres fertőtlenítésére.

• Étkezés előtt és után kiemelt figyelmet fordítunk a gyermekek alapos szappanos kézmosására vagy kézfertőtlenítésére.

• Az étkezéseket úgy szervezzük, hogy az osztályok keveredése elkerülhető legyen, sorban állás esetén a védőtávolság betartható legyen.

• Az étkeztetést a csurgói Városgazdálkodási Kft. szolgáltatásában vesszük igénybe, járványügyi szabályokat Ők alakítják ki, iskolánk együttműködik velük.

• Az iskolabüfé külső vállalkozó üzemeltetésében működik – a büfében a szabályok kialakításáért és betartásáért a vállalkozó felel, diákjainknak a büfénél maszk viselése kötelező.

7. ISKOLA EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS SZABÁLYAI

• Az iskolai szűrővizsgálatok és az iskola-egészségügyi ellátás során az egyéb egészségügyi ellátásra vonatkozó szabályokat betartjuk.

• Amennyiben az egészségügyi ellátás során a gyermeknél fertőzés tünetei észlelhetők, jelen tájékoztató „Teendők beteg személy esetén” pontja szerinti intézkedések megtétele szükséges.

8. TANULÓI HIÁNYZÁSOK KEZELÉSE

• Annak a tanulónak az iskolai hiányzását, aki a vírusfertőzés szempontjából veszélyeztetett csoportba tartozik tartós betegsége (például szív-érrendszeri megbetegedések, cukorbetegség, légzőszervi megbetegedések, rosszindulatú daganatos megbetegedések, máj- és vesebetegségek) vagy például immunszupprimált állapota miatt, erről orvosi igazolással rendelkezik, és azt bemutatja, esetleges hiányzását igazolt hiányzásnak tekintjük. Igazolt hiányzásnak tekintjük továbbá, ha a tanuló hatósági karanténba kerül a részére előírt karantén időszakára.

• Ezen időszakban a tanuló az otthona elhagyása nélkül, a pedagógusokkal egyeztetett kapcsolattartási módon és számonkérés mellett pótolja hiányzását.

• A gyermek, a tanuló távolmaradásával kapcsolatos valamennyi szabály a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendeletben foglaltak szerint érvényes, azok betartása szerint szükséges eljárni.

9. TEENDŐK BETEG SZEMÉLY ESETÉN

• Amennyiben egy tanulónál, pedagógusnál, vagy egyéb dolgozónál fertőzés tünetei észlelhetők, haladéktalanul elkülönítjük, egyúttal értesítjük az iskolaegészségügyi orvost, aki az érvényes eljárásrend szerint dönt a további teendőkről. Gyermek esetén a szülő/gondviselő/gyám értesítéséről is gondoskodunk. Az értesítés telefonon és a Kréta naplón keresztül történik. Kérjük a szülőket, hogy haladéktalanul érkezzenek meg gyermekükért az intézménybe, gondoskodjanak további felügyeletéről, feltétlenül keressék telefonon a tanuló háziorvosát/házi gyermekorvosát. Azt követően az orvos utasításainak alapján járjanak el.

• Az elkülönítésre kijelölt helyiség a pincében, a szociális gondozó terem.

• A beteg tanuló iskolai felügyeletét ellátó személynek kesztyűt és maszkot biztosítunk.

• Beteg tanulót otthonába kizárólag csak a gondviselő felügyeletével, vagy a gondviselő által küldött írásbeli engedéllyel (Kréta napló) bocsátunk.

• A tanuló az iskolába – hasonlóan más megbetegedésekhez – kizárólag orvosi igazolással térhet vissza, melyet az intézményünk elfogad, azt saját hatáskörben nem bírálja felül.

• Amennyiben a krónikus betegséggel élő gyermek az új koronavírus okozta járványügyi helyzet miatt speciális eljárást, védelmet igényel, erről a kezelőorvosnak kell döntenie, mely alapján a szükséges intézkedéseket megtesszük.

10. INTÉZKEDÉSEK FERTŐZÉSSEL ÉRINTETT INTÉZMÉNYEK ESETÉBEN

• Az adatok alapján az EMMI és az NNK közösen megvizsgálja, hogy szükséges-e elrendelni az intézményben más munkarendet. Az intézményben a tantermen kívüli, digitális munkarend bevezetéséről az Operatív Törzs dönt. Az intézmény a jogszabályok alapján arra jogosult szervtől haladéktalanul tájékoztatást kap a döntésről. Az átállást okozó állapot megszűnése után az intézmény jelzést kap arra, hogy térjen vissza a normál munkarend szerinti oktatás folytatására. A további népegészségügyi döntéseket az NNK és az érintett szervezetek hozzák meg és hajtják végre.

11. KOMMUNIKÁCIÓ A PEDAGÓGUSSAL

• A pedagógus és szülők közötti kapcsolattartás elsődleges színtere intézményünkben a Kréta-rendszer. Ezen keresztül történik az üzenetváltás, a fogadóórákra való jelentkezés, hiányzások igazolása. Ha személyes találkozás válik szükségessé, akkor erre előre egyeztetett időpontban, a járványügyi intézkedések betartásával kerülhet sor.

Csurgó, 2020. augusztus 27.

Vargáné Nagy Viola
igazgató

Események

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb mûködésért és a felhasználói élmény fokozása érdekében. Az oldal muködéséhez szükséges sütik már be vannak állítva. A sütikről részletesebben nézze meg adatvédelmi oldalunkat.

  Elfogadom a sütiket.
EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk