keoplogo

KEOP-4.10.0/E/12

PROJEKTTÁJÉKOZTATÓ

PÁLYÁZATI TÁMOGATÁSSAL VALÓSULT MEG A KOLPING NAGYVÁTHY JÁNOS KÖZÉPISKOLA ENERGIAHATÉKONY KORSZERŰSÍTÉSE

Kedvezményezett: KOSZISZ Nagyváthy János Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium

Pályázati konstrukció: KEOP-4.10.0/E/12 Egyházi jogi személyek épületenergetikai fejlesztése megújuló energiaforrás hasznosításával kombinálva a konvergencia régiókban

Projektazonosító: KEOP-4.10.0./E12-2014-0016

A projekt címe: Kolping Nagyváthy János Középiskola energiahatékony korszerűsítése

A KEOP-4.10.0/E/12 Egyházi jogi személyek épületenergetikai fejlesztése megújuló energiaforrás hasznosításával kombinálva a konvergencia régiókban pályázati konstrukcióban sikeresen pályázott 2014 év elején a KOLPING Nagyváthy János Középiskola az iskola főépületének energia hatékony korszerűsítésére. A beruházás teljes összege 149.541.780 Ft, a támogatás intenzitása 100%.

A pályázat hosszú távú célja volt az energiaimport és az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentése. A projekt közvetlen célja az iskola fenntartható üzemeltetésének megteremtése az energiafelhasználás csökkentésével, melynek eszköze a szigetelés és az alternatív energiatermelő berendezések használata.

A pályázat első lépése volt a középiskola épületének teljeskörű energetikai felmérése, az energiatanúsítvány kiállítása. A felmérés eredménye katasztrofális volt, világossá vált, hogy a racionális üzemeltetéshez azonnali lépéseket kell tenni, elsősorban az épület hőszigetelése terén. Az energetikai számítások alapján a legnagyobb arányú energiafelhasználás csökkenést az épület külső falfelületeinek szigetelése, és a nyílászárók és üvegportálok cseréje eredményezte. A pályázatban kötelező elemként jelent meg a megújuló energia források hasznosítása, ezért az energiaellátás racionalizálása céljából hálózatra kapcsolható 50.000 W- os napelemes rendszert terveztünk az épület tetejére.

A kivitelezési munkák 2014 májusában kezdődtek a bontási munkálatokkal, majd a nyári szünidőben az iskolaépület belső tereit érintő munkák, a szigetelés és a nyílászárók cseréje a tantermekben és az aulában megvalósultak, év végére pedig a tervezett projekt befejeződött, a napelemes rendszer is kiépítésre került. A beruházás eredményeként az iskolaépület fűtésre használt éves gázfogyasztása várhatóan 678 GJ- al kevesebb, ugyanakkor 55.000 kWh/év-re nő a megújuló energiafelhasználás, és ezzel párhuzamosan a szigetelés, és nyílászárócsere révén az üvegházhatású gázok kibocsátása 96 tonnával csökken évente.

2015 januárjától a megújuló iskolaépületben tanuló fiatalok, pedagógusok és az itt dolgozók a projekt eredményeit közvetlenül élvezhetik, míg a helyi lakosság közvetve szintén kedvezményezettje a projektnek, hiszen a projekt révén Csurgó város nagyhírű iskolája újult meg és mutat példát más intézményeknek a korszerű energiahasznosítás terén.