Az intézkedési terv letölthető PDF fomátumban is

KOLPING NAGYVÁTHY JÁNOS TECHNIKUM, SZAKGIMNÁZIUM, SZAKKÉPZŐ ISKOLA és KOLLÉGIUM INTÉZKEDÉSI TERVE –módosítva 2021. november 4-én A 2021/2022. TANÉVBEN A KÖZNEVELÉSI INTÉZMÉNYEKBEN A JÁRVÁNYÜGYI KÉSZENLÉT IDEJÉN ALKALMAZANDÓ ELJÁRÁSRENDRŐL

A köznevelésben tanuló gyermekek és a munkájukat végző pedagógusok közvetve több millió állampolgárral vannak napi szintű kapcsolatban. Ezért az esetükben különösen fontos a koronavírus elleni védekezés minél hatékonyabb megszervezése. A fenti feladatok eredményes végrehajtása céljából, a Nemzeti Népegészségügyi Központtal és az Operatív Törzzsel együttműködve, az alábbi intézkedési tervben foglaltuk össze a szükséges intézkedéseket.

Jelen intézkedési terv (protokoll) 2021. november 8-tól módosításig vagy visszavonásig marad érvényben.

1. FELKÉSZÜLÉS A NEVELÉSI ÉVRE, TANÉVKEZDÉSRE

• Intézményünkben alapos fertőtlenítő takarítást végzünk.

2. AZ INTÉZMÉNYEK LÁTOGATÁSA, RENDEZVÉNYEK, KIRÁNDULÁSOK

• Intézményünket kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató gyermek, tanuló látogathatja. Az oktatásban és nevelésben, illetve az intézmények működtetésében csak Covid19 vakcinációval rendelkező, annak hiányában egészséges és tünetmentes dolgozó vehet részt. Tájékoztatjuk a szülőket arról, hogy amennyiben gyermeküknél tüneteket észlelnek, a NNK aktuális ( https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/567-eljarasrend-a-2020-evben-azonositott-uj-koronavirussal-kapcsolatban ) eljárásrendje alapján gondoskodjanak orvosi vizsgálatról.

Covid19 vakcinációval nem rendelkező intézményi dolgozóknál BÁRMELY FELSŐLÉGÚTI MEGBETEGEDÉSES TÜNETEKKEL a dolgozó KÖTELES A HÁZIORVOSÁT felkeresni, a táppénzes állományba vonulni, s gyógyulását követően maximum 48 órás NEGATÍV PCR /NEGATÍV ANTITEST tesztet felmutatva léphet újra dolgozói állományunkba. (599/2021. (X.28) Kormányrendelet: a koronavírus elleni védőoltásnak az állami és önkormányzati intézményeknél foglalkoztatottak által történő kötelező oltásáról)

• A szülő köteles az iskolát értesíteni, ha a gyermeknél koronavírus-gyanú vagy igazolt fertőzés van – az iskolának jelentési kötelessége van az NSZFH és ÁNTSZ felé e-mailben, haladéktalanul az igazolt fertőzésekről. (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. )

• Intézményünkbe érkezéskor a 9- 14. évfolyamok tanulói a főbejáraton keresztül juthatnak be az épületbe lázmérés után. • Kiskorú tanulónál a fertőzésgyanú esetén egyedi lázmérést végzünk, a gyermeket elkülönítjük, s azonnal értesíteni kell a szülőt/gondviselőt a diák állapotáról és hazaszállítását kell a szülőnek megoldania. • A tanítási órákon, foglalkozásokon a maszk viselése lehetséges, de nem kötelező.

• A közösségi terekben lehetőség szerint annyi gyermek, tanuló tartózkodhat, hogy betartható legyen a 1,5 méteres védőtávolság. A közösségi tereken az ott tartózkodás idején KÖTELEZŐ a szájat és orrot eltakaró maszk viselése. Jó idő esetén az udvaron kell tartózkodni szünetekben.

• A tantermi oktatás során az osztályok keveredését – amennyiben ez lehetséges – elkerüljük. Az osztályok váltása között a tantermekben lehetőségeinkhez mérten felületfertőtlenítést végzünk.

• A testnevelés órákat az időjárás függvényében szabad téren tartjuk.

• A mosdókban és az öltözőkben a csoportosulás elkerülése érdekében az osztályok szigorú szétválasztására törekszünk.

• A szülői értekezleteket csak a járványügyi előírások betartása mellett tartjuk meg. Amennyiben lehetséges a szükséges információk e-mailben, a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszerben (KRÉTA) vagy az alkalmazott egyéb intézményi adminisztrációs rendszerben küldött üzenetekkel is eljuttathatók a szülőkhöz. https://kolpingcsurgo.e-kreta.hu/Adminisztracio/Login

3. KÜLFÖLDRŐL HAZAÉRKEZŐ TANULÓKRA VONATKOZÓ SZABÁLYOK

• Amennyiben a tanuló sárga, illetve piros besorolású országból érkezik haza, a határátlépéskor házi karanténban tartózkodásra kötelezik a negatív teszteredményekig az iskola előzetes egyeztetés szerint online oktatást biztosít számára.

4. KOLLÉGIUMI ELHELYEZÉSRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK

• A csurgói és a nagybajomi kollégiumba kizárólag egészséges, új típusú koronavírus megbetegedés tüneteit nem mutató, magát egészségesnek érző személy költözhet be.

• A kollégiumba lakók figyelmét felhívjuk, hogy ha bármilyen betegségre utaló panaszuk van, azonnal jelezzék a nevelőtanárnak. A nevelőtanár naponta kikérdezi (szóban) a tanulókat egészségi állapotukról és panaszok esetén testhőmérsékletet mér, amit eltérés esetén dokumentál. A koronavírusos megbetegedés tüneteit mutató személyt azonnal elkülöníti a beteg szobában.

• A szobákban a létszámot úgy igyekezünk kialakítani, hogy a higiénés szabályok betarthatók legyenek.

• A közös használatú helységekben, így a konyhában, a fürdő- és illemhelységekben is térben és időben lehetőség szerint betartatjuk bentlakókkal a távolságtatás szabályait. A közös használatú helységeket fokozattan takarítjuk és rendszeresen fertőtlenítjük. A közösségi helyeknél virucid hatású kéz-fertőtlenítőszereket helyezünk el és ennek használatára nagy figyelmet fordítunk.

• Fertőzés gyanú esetén azonnali elkülönítést alkalmazunk és ezzel párhuzamosa az NNK honlapján elérhető általános eljárásrend alapján intézkedünk.

5. EGÉSZSÉGÜGYI SZEMPONTBÓL BIZTONSÁGOS KÖRNYEZET KIALAKÍTÁSA

• Az intézményünk bejáratainál vírusölő hatású kézfertőtlenítőt biztosítunk, annak használatára felhívjuk a figyelmet. A belső üvegajtón belülre csak az iskola tanulói és alkalmazottai léphetnek be. Az intézménybe érkezéskor, étkezések előtt és után minden tanuló és minden alkalmazott alaposan mosson kezet vagy fertőtlenítse a kezét.

• A szociális helységekben biztosítjuk a szappanos kézmosási lehetőséget. Kéztörlésre papírtörlőt biztosítunk.

• A személyi higiéné alapvető szabályairól a tanulók kapnak részletes, az adott korosztálynak megfelelő szintű tájékoztatást az osztályfőnököktől. Felhívjuk a szülők figyelmét, hogy a gyermekeiket emlékeztessék az úgynevezett köhögési etikettre: papír zsebkendő használata köhögéskor, tüsszentéskor, majd a használt zsebkendő szemetes kukába dobása és alapos kézmosás, esetleg kézfertőtlenítés.

Zárt térben a kórokozók koncentrációjának csökkentése érdekében kiemelt figyelmet fordítunk a folyamatos vagy rendszeres, fokozott intenzitású természetes szellőztetésre.

• Az iskolában használt játékok, sporteszközök felületét rendszeresen fertőtlenítjük.

• Az intézménybe idegenek, vendégek belépése csak eseti engedély alapján, az intézményi szabályok betartásával lehetséges a járványhelyzetben.

6. ÉTKEZTETÉSRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK

• Fokozottan ügyelünk az étkezés helyszínének tisztaságára, a rendszeres fertőtlenítésére.

• Étkezés előtt és után kiemelt figyelmet fordítunk a gyermekek alapos szappanos kézmosására vagy kézfertőtlenítésére.

• Az étkezéseket úgy szervezzük, hogy az osztályok keveredése elkerülhető legyen, sorban állás esetén a védőtávolság betartható legyen.

• Az étkeztetést a csurgói Városgazdálkodási Kft. szolgáltatásában vesszük igénybe, járványügyi szabályokat Ők alakítják ki, iskolánk együttműködik velük.

• Az iskolabüfé külső vállalkozó üzemeltetésében működik – a büfében a szabályok kialakításáért és betartásáért a vállalkozó felel, diákjainknak a büfénél maszk viselése kötelező.

7. ISKOLA EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS SZABÁLYAI

• Az iskolai szűrővizsgálatok és az iskola-egészségügyi ellátás során az egyéb egészségügyi ellátásra vonatkozó szabályokat betartjuk.

• Amennyiben az egészségügyi ellátás során a gyermeknél fertőzés tünetei észlelhetők, jelen tájékoztató „Teendők beteg személy esetén” pontja szerinti intézkedések megtétele szükséges.

8. TANULÓI HIÁNYZÁSOK KEZELÉSE

• Annak a tanulónak az iskolai hiányzását, aki a vírusfertőzés szempontjából veszélyeztetett csoportba tartozik tartós betegsége (például szív-érrendszeri megbetegedések, cukorbetegség, légzőszervi megbetegedések, rosszindulatú daganatos megbetegedések, máj- és vesebetegségek) vagy például immunszupprimált állapota miatt, erről orvosi igazolással rendelkezik, és azt bemutatja, esetleges hiányzását igazolt hiányzásnak tekintjük. Igazolt hiányzásnak tekintjük továbbá, ha a tanuló hatósági karanténba kerül a részére előírt karantén időszakára.

• Ezen időszakban a tanuló az otthona elhagyása nélkül, a pedagógusokkal egyeztetett kapcsolattartási módon és számonkérés mellett pótolja hiányzását.

• A gyermek, a tanuló távolmaradásával kapcsolatos valamennyi szabály a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendeletben foglaltak szerint érvényes, azok betartása szerint szükséges eljárni.

9. TEENDŐK BETEG SZEMÉLY ESETÉN

• Amennyiben egy tanulónál, pedagógusnál, vagy egyéb dolgozónál fertőzés tünetei észlelhetők, haladéktalanul elkülönítjük, egyúttal értesítjük az iskolaegészségügyi orvost, aki az érvényes eljárásrend szerint dönt a további teendőkről. Gyermek esetén a szülő/gondviselő/gyám értesítéséről is gondoskodunk. Az értesítés telefonon és a Kréta naplón keresztül történik. Kérjük a szülőket, hogy haladéktalanul érkezzenek meg gyermekükért az intézménybe, gondoskodjanak további felügyeletéről, feltétlenül keressék telefonon a tanuló háziorvosát/házi gyermekorvosát. Azt követően az orvos utasításainak alapján járjanak el.

• Az elkülönítésre kijelölt helyiség a pincében, a szociális gondozó terem.

• A beteg tanuló iskolai felügyeletét ellátó személynek kesztyűt és maszkot biztosítunk.

• Beteg tanulót otthonába kizárólag csak a gondviselő felügyeletével, vagy a gondviselő által küldött írásbeli engedéllyel (Kréta napló, SMS, E-mail) bocsátunk.

• A tanuló az iskolába – hasonlóan más megbetegedésekhez – kizárólag orvosi igazolással térhet vissza, melyet az intézményünk elfogad, azt saját hatáskörben nem bírálja felül.

• Amennyiben a krónikus betegséggel élő gyermek az új koronavírus okozta járványügyi helyzet miatt speciális eljárást, védelmet igényel, erről a kezelőorvosnak kell döntenie, mely alapján a szükséges intézkedéseket megtesszük.

10. INTÉZKEDÉSEK FERTŐZÉSSEL ÉRINTETT INTÉZMÉNYEK ESETÉBEN

• Az adatok alapján az EMMI és az NNK közösen megvizsgálja, hogy szükséges-e elrendelni az intézményben más munkarendet. Az intézményben a tantermen kívüli, digitális munkarend bevezetéséről az Operatív Törzs dönt. Az intézmény a jogszabályok alapján arra jogosult szervtől haladéktalanul tájékoztatást kap a döntésről. Az átállást okozó állapot megszűnése után az intézmény jelzést kap arra, hogy térjen vissza a normál munkarend szerinti oktatás folytatására. A további népegészségügyi döntéseket az NNK és az érintett szervezetek hozzák meg és hajtják végre.

11. KOMMUNIKÁCIÓ A PEDAGÓGUSSAL

• A pedagógus és szülők közötti kapcsolattartás elsődleges színtere intézményünkben a Kréta-rendszer. Ezen keresztül történik az üzenetváltás, a fogadóórákra való jelentkezés, hiányzások igazolása. Ha személyes találkozás válik szükségessé, akkor erre előre egyeztetett időpontban, a járványügyi intézkedések betartásával kerülhet sor.

Csurgó, 2021. november 4.

Vargáné Nagy Viola
igazgató

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb mûködésért és a felhasználói élmény fokozása érdekében. Az oldal muködéséhez szükséges sütik már be vannak állítva. A sütikről részletesebben nézze meg adatvédelmi oldalunkat.

  Elfogadom a sütiket.
EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk